Veure tota la programació

Notícies

MISSATGE INTERNACIONAL DEL DIA MUNDIAL DEL TEATRE 2020

27/03/2020

MISSATGE INTERNACIONAL DEL DIA MUNDIAL DEL TEATRE 2020


Per SHAHID NADEEM, principal dramaturg de Pakistan i director del Teatre Ajoka

EL TEATRE COM A SANTUARI

Després d’una actuació de l’obra de teatre del meu grup sobre el poeta sufí Bulleh Shah, un ancià, acompanyat d’un nen, es va apropar a l’actor interpretant el paper del gran sufí. “El meu net està molt malalt; podria si us plau beneir-lo?”, va dir. L’actor es va sorprendre i va contestar: “No sóc Bulleh Shah, només sóc un actor que interpreta aquest paper”. L’ancià va respondre:  “Fill, no ets un actor, ets la reencarnació de Bulleh Shah, el seu avatar”. De sobte, se’ns va acudir un nou concepte de teatre en el que l’actor es converteix en la reencarnació del personatge que està representant.

Explorar històries com la Bulleh Shah, i n’hi ha tantes en totes les cultures, pot convertir-se en un pont entre nosaltres, els creadors de teatre, i una audiència desconeguda però entusiasta.

Mentre actuem a l’escenari, a vegades ens deixem portar per la nostra filosofia de teatre, el nostre paper com a precursors del canvi social i al fer-ho, deixem enrere una gran part de la comunitat. En el nostre compromís amb els desafiaments del present, ens privem de les possibilitats d’una experiència espiritual profundament commovedora que el teatre pot proporcionar.

En el món actual, on el fanatisme, la intolerància,  l’odi i la violència augmenten cada cop més, i el nostre planeta s’enfonsa en una catàstrofe climàtica, necessitem reomplir la nostra força espiritual; necessitem lluitar contra l’apatia, la letargia, el pessimisme, l’avarícia i el menyspreu pel món en què vivim, el Planeta en què vivim.

 El teatre té un paper, un noble paper, per vitalitzar i mobilitzar a la humanitat per ajudar-la a aixecar-se  abans no caigui en un abisme. l’abisme. Pot convertir l’escenari, l’espai escènic, en alguna cosa sagrada.

En el sud d’Àsia, els artistes toquen amb reverència el terra de l’escenari abans de trepitjar-lo, una antiga tradició en la qual s’entrellacen allò espiritual i allò cultural.

És hora de recuperar aquella relació simbiòtica entre l’artista i el públic, el passat i el futur. El teatre pot ser un acte sagrat i els actors poden convertir-se en els avatars dels papers que interpreten.  El teatre té el potencial transformador de convertir l’escena en un santuari i el santuari en un espai escènic.

Organitza:


Ajuntament Montcada i Reixac

Amb el suport de:


Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona

© 2020 Teatres Municipals de Montcada i Reixac  -  Tarragona, 32  -   emailEmpresa
Avís legal i política de privacitat

Facebook    Twitter    Instagram    Youtube